Tenkara kamış ile avcılık




     Japonyanın geleneksel tekniği olan bu avcılıkta eskiden sadece bambu kamış, at kılı ve ipek malzemeler kullanılırken, günümüzde, geleneksel bu üretime halen devam edilmekteyse de, yüksek kaliteli carbonfiber, camelyaf gibi teknolojik malzemelerle de üretilmektedir. Tutma kısmı ağaçtan veya mantardandır.
Tatlı suda ve denizde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ancak daha çok dağdan akan küçük derelerde kullanılır. Orta boydaki akarsularda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Hızlı akan sularda ve durgun sularda da oldukça etkilidir. 
Hemen hemen tüm balık türlerinin yakalanmasında kullanılabilir. Tabi büyük balıkların yakalanması oldukça güçtür.
     Diğer olta kamışlarıyla ulaşılması zor av bölgelerine bu kamışla gidebilmek çok daha kolaydır.
Kamış;
     Yumuşak aksiyonlu, düzgün esneme kabiliyeti ile oldukça hafif, güçlü ve hassas bir kamıştır. 2.75 m den 4.5 m uzunluğa kadar olmakta ve 60 ile 120 cm e kadar kısaltılabilmektedir. Dolayısıyla taşıması oldukça kolaydır. Uzun olanları daha fazla avantaj sağlamaktadır.
     Av bölgesinin yapısına göre kamış uzunluğu ayarlanabilmektedir. Akıntının olduğu bir bölgede uzun kamış sayesinde, akıntı dışında geniş bir alanda yer değişikliği yapılmaksızın avlanılabilmektedir. Uzun kamış sayesinde, misina ve fly yem üzerinde, kamışın ufak hareketleri ile kontrol sağlamak çok daha kolaydır.
     İnce misina ve fly yemleri ile hassas sunumlar yapılabilmekte ve balıkla mücadelede tam bir kontrol sağlanabilmektedir. Yemleri suda istenilen noktaya tam olarak yerleştirebilmek mümkündür. 
     Kısaca basitlik, fırlatılma kolaylığı, hafif ağırlığı büyük avantaj sağlamaktadır. Günümüzde üreticiler yüksek modüler grafit karbonfiber kullanarak çok hafif ve çok güçlü tenkara kamışlar üretebilmektedirler. İnce misina ile hassas sunumlar yapılabilmesi ve zarif sadeliği ana avantajlarındandır. 
Misina;
     Tenkara kamışı ile yapılan avcılıkta, kısa misina ile avlanıldığı düşünülse de, aslında fly avcılığının sabit uzunluktaki misina ile yapılan bir türüdür denilebilir. Bu tarz avcılığa çoğu zaman kısa misina ile başlanıldığından, böyle bir kanı oluşmuştur. Kullanılan misina kısa olmak zorunda değildir. Zamanla uzun misinanın kullanılmasıyla daha fazla esnekliğe ve daha zevkli avcılığa geçiş olacaktır. 
     Genel olarak kullanılan misina, konik, 4-7 m arası monofilament veya florokarbon misinalardır. Misina uzunluğu suyun akıntısına ve derinliğine göre belirlenir. Fly (Yapay sinek) yemler, misinaya ağırlık bağlanmaksızın kullanılır.
Japonyanın geleneksel bir avcılık tekniği olması, birçok misina çeşidini de ortaya çıkartmıştır. Günümüzde en popüler misinalara genel olarak bakılacak olursa;


Fulled Misina; Tenkara avcılığında kullanılan orijinal misinaya benzerliğinden dolayı geleneksel misina olarak da adlandırılmaktadır. Birçok malzemenin (Monfilament, at kılı, iplik gibi) el ile bükülerek yapılan misinalardır. Kamışa rahat bağlanabilmesi için misinanın ucunda bir düğüm veya ufak bir halka vardır. Hassas bir sunum yapar, Kamışa bağlanması ve çözülmesi oldukça kolaydır. Oldukça dayanıklıdırlar. Ancak iğne bir yere takıldığında misinayı kopartmak zorunda kalınıldığında, misinada bükülmeler oluşacaktır. Misina, yapım malzemesine bağlı olarak suya batabileceğinden, Dry (Su üstü) fly yemi kullanılmak istenirken verimli sonuçlar alınamayabilir. Yine rüzgarlı havalarda da yemin fırlatılışı esnasında zorluklar yaşanabilir. 


Level Misina; Furled misinalar gibi konik bir şekilde uca doğru incelmezler. Düz florokarbon misinadan başka bir şey değildirler. Monofilament misinadaların da kullanılabilirliği olsa da, florokarbon misinalar daha yoğun bir yapıya sahip olduklarından en çok tercih edilen misinadır. Bu misinalar kullanılacak tekniğe bağlı olarak herhangi bir uzunlukta kesilebilmektedirler. Ekonomiktirler. Takılma  halinde, çıkartıldıktan sonra büzülmeyeceklerdir. İnce yapısı gereği sürtünme oranı düşük olacağından rüzgarlı havalarda, yemin kolayca fırlatılmasını kolaylaştırmakta ve misinayı su üstünde tutmaya yardımcı olmaktadır. Ancak misinayı kamışa bağlarken kullanılan düğüm biraz daha faklı olacaktır. Furled misinalar kadar dayanıklı değildirler. Bir makaraya çok miktarda sarılı olması halinde misinada hafıza oluşacaktır.

Misina uzunluğu; 
     En iyi uzunluk şu kadar diyebilmek mümkün değildir. Doğru uzunluk kullanılan tekniğe ve kullanıcının deneyimine bağlıdır. Bu nedenle farklı uzunlukta misinaları bulundurmak gerekmektedir.
Kısa misina; kamış boyundan daha kısadır. 4 metrelik bir kamışta 1.5 - 2.5 m lik bir misina kullanımı demektir. Kamış, suya paralel olarak kullanılacaktır, misina daha dik bir pozisyonda kalacaktır. Bu durumda yemin akıntıyla hareketi pek mümkün olamayacak, fakat yemin,balığın görüş açısına kolayca bırakılarak yemi sabitlemek imkanı olacaktır. Ancak burada balık ile avcı arasındaki mesafe oldukça kısa olacağından, balığın avcıyı görmesi halinde, bulunduğu yerden uzaklaşma riski olacaktır.
Kamış ve misina aynı uzunlukta; Birçok tenkara avcısı misinanın hemen hemen kamış boyuyla aynı uzunlukta olmasını tercih etmektedir. Av yapılan yerin yapısına göre suya daha yakın veya daha uzak mesafelerde yem suya atılmaktadır. Yemin akıntıyla sürüklenmesi istendiğinde, bu uzunlukla gerçekleştirmek oldukça kolaydır. Yeni başlayanlar için, yemin fırlatılması aşamasında oldukça kullanışlıdır. Misinayı su üstünde tutmakda mümkündür.
Uzun misina; Uzun misina kamışın boyundan daha fazla uzunluk anlamına gelmektedir. Bu uzunluk ölçüsü kişiden kişiye değişebilmektedir. Örnek olarak 4 metrelik bir kamışta 5-6 metrelik misinaya uzun misina kullanımı denilebilir. Bu ölçü daha da artabilmektedir. En büyük avantajı mesafe kazandırmasıdır. Ama aynı zamanda da birtakım zorluklar oluşacaktır. Balığa yakın bir mesafeden yem sunulması arzulandığında, veya yemin fırlatılmak istenen yerin dar, ağaçlıklı gibi nedenlerden dolayı zorluklar yaşanacaktır. Yer değişikliği esnasında uzun misinanın çevredeki bitki ve taşlıklara takılma olasılığı da oldukça fazladır. Yemin akıntıyla beraber hareket etmesi esnasında misinanın suyun dışında tutulması da oldukça zordur. Yakalanan balığı kıyıya çekmekte biraz zorluk yaşanabilmektedir. Çok uzun bir misina, tenkaranın tüm avantajını yokedebilir.
     Öte yandan geniş bir su yüzeyinde veya av yerinin yapısı gereği biraz daha uzak mesafelerde, derenin karşı kıyılarında avlanılmaya da olanak vermektedir. Balığa görüntü vermeden avlanabilmek mümkündür. 

Misina rengi; 
     Eğer dry fly yemi kullanılıyorsa, gözle yem takip edileceğinden misina rengi çok önem taşımamaktadır. Fakat batan fly Yemler (Wet, Nymph) kullanılıyorsa, su içinde yemleri görmek mümkün olamayacağı için, yemin takibi açısından görünürlüğü olan misinalar daha kullanışlı olacaktır. Birçok renk çeşidini bulmak mümkündür. 
     Bulunulan ortamın ışık şartlarına göre de tercih yapılabilir. Gölgeli ve nispeten karanlık bir ortamda koyu renkli misinaların görünürlülüğü az olacaktır. Yine suyüzeyinden yansıyan güneş ışıklarının bol olduğu bir ortamda da şeffaf bir misinayı görebilmek oldukça zor olacaktır. Renk seçimi tamamıyla kullanıcının tercihine bağlıdır.

Tippet;
     Fly iğnesinin bağlandığı ince misinadır. Bu misinada ana misinaya bağlanır. Tenkaraya özgü özel bir misina yoktur. İnce ve görünürlülüğü düşük bir monofilament misina kullanılabilir. Tenkara kamışları için 5X misinalar tavsiye edilmektedir.  Tüm tenkara misinalarında bu parça ana misinaya bağlanmış vaziyette satılır. Daha kalın misinalar, iğnenin takılması durumunda veya  büyük balık yakalanması halinde kamışın ucunun kırılmasına neden olabilecektir. 5X ve 6X ençok kullanılan misinalardır. Numara büyüdükçe misina incelir. Eğer ince bir fly yem kullanılacaksa 7X misina tercihi daha doğru olabilir.


Tippetin bedene bağlanmasında kullanılan düğüm;
















Misinanın Kamışa Bağlanması;
     
Tenkara kamışlarının ucunda Lilian adı verilen güçlü örgü bir malzemeden yapılan bir parça bulunmaktadır. Misina bu parçaya bağlanmaktadır. Pürüzsüz bir atış sağladığı gibi, hassasiyet te sağlar. İlk önce bu parçanın ucuna düğüm atılır sonrasında da tenkara misinanın ucundaki düğüm buraya bağlanır.







     
Furled misinanın, kamış ucundaki Lilian bölümüne bağlanması; Biraz kolay olduğu sanılsa da aslında son derece güvenli bir düğümdür. Görsel olarak;
https://www.youtube.com/watch?v=x3oAA9uklIg
Level Misinanın kamış ucundaki lilian bölümüne bağlanması; 
https://www.youtube.com/watch?v=96SnI6S_QQA&feature=player_embedded







Görsel olarak, Tenkara avcılıkta kullanılan düğümler;
https://www.youtube.com/watch?v=x3oAA9uklIg

Tenkara kamışlarında aksiyon;
     
Yapımında kullanılan malzemeler ve üretim tekniği, kamışın iç kısmının boşluğunu ve esnekliğini etkilemektedir. 
Kamışın ne kadar esnediğine ve ne kadar zamanda düz hale tekrar döndüğüne göre aksiyonu değişmektedir.Kamışın aksiyon özelliği tamamıyla kullanıcının tercihine bağlıdır.

     Aksiyon özelliğinde kullanılan rakamlarla kamışın parça sayısı arasında bir ilgi yoktur. Numaralar kamışta nerede ençok boşluğun olup esnediğini göstermektedir.
Japon numaralandırma sistemine, % (Yüzdelik) olarak bakılmasında fayda vardır, kırmızı renkli alan kamışta ençok esneyen bölümü göstermektedir. 



(Ultra light) (UL) (5:5);  5:5 (Yüzdelik olarak %50 anlamına gelir) Kamışın yarısından itibaren esnekliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ekstra esnekliği sayesinde yem suya daha yavaş bırakılabilmektedir. 1 Kg a kadar ağırlıktaki balıklar için kullanılıyor olsada, daha büyük balıkların yakalanması durumunda çok hassas davranılmalıdır.

(Light) (L) (6:4); %40 lık uç nokta tarafındaki bölüm esnerken, %60 lık alt kesimdeki kısım daha sert olacaktır. Hareketlere daha duyarlı bir yapıya sahiptir. Büyük balıkların (2 Kg a kadar) avlanmasında kullanılabilmektedir.

(Medium light) (ML) (7:3);Kamışın uç kımısda %30 luk bölüm esnemektedir. Yemin fırlatılması esnasında daha hassas ve güçlü bir yapıya sahiptir. Büyük balıkların (3 Kg a kadar) avlanmasında kullanılabilmektedir.

(Medium) (M) (8:2); Kamışın uç kısımındaki %20 lik bölüm esnemektedir. Sert ve hızlı bir yapıya sahiptir. Büyük balıkların (4 Kg a kadar) avlanmasında kullanılabilmektedir.

Kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar;
-Balık yakalandığı zaman kesinlikle havaya kaldırılmamalıdır, balık kıyıya kadar çekilip, kepçe veya el ile alınmalıdır.
-Kamışın her bir parçası gerek açılırken ve gerekse toplanırken çok nazik davranılmalı ve birleşim yerleri her zaman temiz tutulmalıdır.
-Parçalar güçlü ve dayanıklıdırlar, ancak her zaman bakımlı ve dikkatli olunmalıdır. Balıkla mücadele esnasında parçaların kırılma olasılığı oldukça azdır. En fazla zarar ve kırılmalar, kamışın içiçe geçen parçalarının toplanırken kullanıcı tarafından gerçekleşmektedir. Gerek kamış açılırken ve gerekse toplanırken, parçaların kenarlarından el ile fazla basınç uygulanmamalıdır.
-Kamış açılırken ilk önce en uç kısım çıkartılır ve kullanılacak misina bağlanır, daha sonrasında diğer parçalar tek tek çıkartılır. Ek yerlerinden çok sıkı bir şekilde birbirlerine geçirmeye çalışılmamalıdır. Hem toplanmasında hemde daha sonrasında zorluklar ve hasarlar yaşanabilir.
-Kamışın kapatılması da, açılışın tam tersi olarak yapılmalıdır. İlk önce alt kısımlar kapatılır. Parçalar içiçe geçirilirken birbirine geçecek parçalardan ek yeri kalın olan kısımdan tutularak diğer kısım içeri doğru itilmelidir. Parçalar toplanırken avuç içi değil, parmaklarla toplanmalıdır. Ama muhakkak yanlardan basınç yapılmadığından emin olunmalıdır. 
-Parçaların üzerinde herhangi bir işlem yapılacaksa muhakkak ek yerlerine en yakın yerlerden tutularak işlem gerçekleştirilmelidir. 
-Yemin fırlatılması esnasında, kamışı tutan kol vücuda yakın tutulmalıdır. Kol ile vücut arasındaki mesafe uzadıkça hem istenilen atış doğru yapılamayacak hemde yorucu olacaktır. 
-İşaret parmağının, kamışın üst tarafında tutulması kamışın hakimiyeti açısından çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Atış esnasında yemin istenilen noktaya bırakılması ve sonrasında kullanılan tekniklerde, bilek hareketleri önem taşımaktadır. Kamışın dengeli kullanımı için önemli bir unsurdur.
-Ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Yemin fırlatılışında hassasiyet gösterilmeli, yumuşak hareketlerle gerçekleştirilmelidir. Yemin suya temasında ses çıkartması, birkaç kez yemin aynı noktaya atılması sonrasında, yem balığın dikkatini çekecektir. Yemin fırlatılışında özensiz davranılması halinde balığın dikkati çekilemiyecektir. Özellilkle balık suyun dip kısmında ise yemi biraz daha sert şekilde suya düşmesi sağlanmalıdır. Bu sayede suyun sıçrama sesi oluşacak ve dipteki balığın dikkatini çekecektir.  İstenilen noktaya doğru atış ilk basamaktır denilenebilir. 
-Genel olarak misina suyun üzerinde, suyla temas halinde olmamalıdır. Ancak bazı tekniklerde kamışın ucunun suya yakın pozisyonda olması durumunda, tabiki misina ve suyun teması söz konusu olacaktır. Uzun kamış ve ince misina bu konuda yardımcı olacaktır.

Kullanımındaki temel teknikler;
1 Fly yem, akıntıya bırakılarak doğal halde su üstünde sürüklenmesine izin verilir.
2 Balıkların bulunabileceği yerlerde (Örneğin kayaların yanlarında) fly yem birkaç saniyeliğine su üstünde tutulur, kamış vasıtasıyla yem kaldırılıp tekrar suüstüne bırakılır.
3 Kamışın ucu akıntının üzerinde tutularak fly yem akıntıda birkaç saniye kendi halinde hareket etmesine izin verilir, sonra kamış ve yem kaldırılarak tekrar aynı eylem tekrarlanır.
4 Kamış ve yem yukarı aşağı ritmik bir şekilde hareketlendirilerek, fly yemin canlıymış hissiyatı yaratılır.
5 Streamer fly yemin kullanımına oldukça benzer. Yem su üstünde bir çok farklı çeşitte çekilerek hareket ettirilir. Misina su içinde olmalıdır. Yarım metrede bir yem su dışına çıkartılarak tekrar su içinde hareketi sağlanır.
6 Yem suyun çalkantılı bölgelerine bırakılır. Yem suda oluşan çalkantılar sayesinde hareket eder ve sonrasında akıntı yönünde sürüklenmeye başlar.


Keiryu Balık avcılığı;
     Keiryu Japoncada dağ deresi anlamına gelmektedir. Görünüşte Tenkara avcılığına benzer ancak aralarında gerek kullanılan malzemeler ve gerekse kullanılan yem ve teknikler farklılık göstermektedir. Tenkara avcılığında fly yemler kullanılmaktadır. Yem su üstü veya suyun hemen altında bulundurulmaktadır. Kullanılan kamış ve misinalar ince bir yapıya sahiptir. Keiryu da ise canlı yem ve suyun derin kesimlerinde, nispeten daha sert ve uzun kamışlar ile avcılığı yapılmaktadır.
Kamış;
     Keiryu balıkçılık ta öncelik canlı yemdir. Kamış daha büyük akarsularda kullanılmak üzere geliştirilmiştir. En büyük fark canlı larvaların, derin suda kıstırma kurşun ile kullanıldığından kamışların daha sert bir yapıya sahip olmalarıdır. Bununla beraber sert ve yumuşak olmak üzere oldukça geniş bir ürün yelpazesine de sahiptirler. Öyle ki tenkara kamışlar kadar yumuşak olanları da mevcuttur ve tenkara kamışlarla net bir ayrım çizgisi yoktur. 
Uzunlukları 2.5 metreden 8 metreye kadar çıkabilmektedir. 
     Aksiyonluluğu açısından herhangi resmi bir sınıflandırılması bulunmamaktaysa da, 5:5,6:4,7:3 gibi, eğer olsaydı bir çok kamış 8:2 derecesinde olacaktı.
     Kamışın ucu, tippet misinanın korunması amacıyla esnek bir yapıya sahipken, kamışın orta ve alt kısmı daha serttir. Yemin atılışı esnasında uzun kamışlar kısa olanlar göre daha etkili olduğu kabul edilmektedir.
Kamışlar uzun olmasına rağmen oldukça hassasdırlar. 
Misina;
     Tenkara da misinanın kendi ağırlığı ile atış yapılırken, Keiryu da kıstırma kurşunun ağırlığı kullanılarak atış yapılmakta ve yem suyun alt kısımlarına inmesi sağlanmaktadır. Misinanın ince olması çok daha iyidir. Özellikle rüzgarlı havalarda daha az sürtünme sayesinde uzak mesafelere atış mümkün olmaktadır. Aynı zamanda da yemin daha doğal görünmesi sağlanabilmektedir.
Yem;
     Tenkara avcılıkta yapay fly yem kullanılırken, ısırığın hissedildiği anda tasmalama yapılması gerekirken, bu avcılıkta balığın canlı yemi yutması için bir süre beklenmektedir. 
     Mayıs sineği larvaları ve yetişkin halleri en çok tercih edilen yemlerdir. Solucan ve balık yumurtaları da oldukça sık kullanılan yemlerdir. Ancak yapay nymph (Larva taklitleri) de kullanılabilmektedir.